Vertrouwen in de eigen ontwikkeling van het kind

Het lijkt een open deur, als uitgangspunt, vertrouwen in de eigen ontwikkeling van het kind. Toch is het soms lastig om dat vertrouwen vast te houden, als ouder en als docent. Als de ontwikkeling van een kind soepel verloopt, dan is het niet zo moeilijk. Maar als dat niet het geval is, dan wordt het een ander verhaal. Terwijl het kind op dat moment dat vertrouwen juist heel hard nodig heeft. Ik kan daar over meepraten. Ook ik heb als ouder en als docent momenten gekend dat dat vaste vertrouwen weg was. Dat ik het even niet meer wist. En mijn ongerustheid en onzekerheid hadden tot gevolg dat ik anders ging opvoeden of begeleiden, dat ik ging ingrijpen en het kind probeerde te overtuigen van wat in mijn ogen de goede oplossing was. Dat ik met dat anders opvoeden een boodschap afgaf aan het kind, die weinig met ‘vertrouwen in de eigen ontwikkeling’ te maken had, ontging mij op dat moment. Door het over te nemen zei ik, indirect, tegen het kind ‘je moet het op mijn manier doen, jouw manier is niet goed’. Ik ontnam het kind de mogelijkheid om van de eigen fouten te leren en de eigen weg te vinden. Ik zeg hier niet mee dat je als opvoeder niet moet begrenzen en geen kaders moet aangeven, of dat je nooit mag sturen, want dat hebben kinderen echt nodig. Ik zeg wel dat wij als opvoeders, als het even niet vanzelf gaat, goed moeten kijken naar onze kinderen en ons af moeten vragen welke weg zij te gaan hebben. Daar kom je achter door met hen in gesprek te gaan.  En het zou mooi zijn als dat gesprek op een milde, belangstellende manier gevoerd zou kunnen worden. Daarvoor moet je  als opvoeder loslaten wat jij voor je kind wilt en vooral nieuwsgierig en oordeelloos zijn. Is dat makkelijk?  Zeker niet. Maar het levert wel veel op.

Opvoeden wordt dan veel meer het kind toerusten om de goede, eigen  keuzes te maken zodat het leert het eigen leven zinvol en passend vorm te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.